dinsdag 17 juni 2014

Gevulde gans

Ingredienten :

- 1 gans van 3 kg
- 2 kg rauwe zuurkool
- 1 ui
- 3 kruidnagels
-12 jeneverbessen
- 0.5l droge witte Elzasser wijn (bv.Niesling,Pinot Blanc...)
- witte druiven
- rode besjes
- boter
- peper en zout

Voor de vulling:

- 150g. kalfsgehakt
- 150g. varkensgehakt
- 50g champignons,fijn gehakt en gestoofd
- 50g paneermeel
- 1 ei
- snuifje kruidnagelpoeder
- peper en zout


Verwarm de oven voor op 240C°.
Verwijder eventueel zichtbaar vet aan de binnenkant van de gans.Bewaar het voor het klaarmaken van de zuurkool.Meng alle ingredienten voor de vulling en vul de gans .Naai de gans dicht met keukentouw en smeer ze flink in met boter .Kruid met peper en zout.
Leg de gans op de ovenrooster en zet er een diepe ovenplaat onder(giet er twee glazen water in zodat het vet niet verbrandt).Laat het vel van de gans mooi goudbruin worden, en verlaag de oventemperatuur tot 180C°.Laat de gans nog twee uren verder braden .Overgiet geregeld met het braadvocht uit de ovenplaat.
Start anderhalf uur voor u de gans gaat serveren met de bereiding van de zuurkool.Spoel  de zuurkool met veel water en laat goed uitlekken.Spoel ze nog 2 keer en opnieuw goed laten uitlekken.Duw zo veel mogelijk vocht uit de kool .
Smelt het vet van de gans dat u apart hebt gehouden in een braadpan (boter kan ook).Doe er de zuurkool bij,de gepelde ui waar u de kruidnagels hebt in geprikt,en de jeneverbessen .Overgiet met wijn,kruid met peper en zout en laat een uur pruttelen.Roer af en toe en voeg erdien nodig water toe.
Serveer de gans met de zuurkool,druiven en rode besjes.Laat het braadvocht inkoken en geef het erbij als saus.Lekker met kroketjes.
Breidingstijd: 3 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten