woensdag 3 maart 2010

Speculaas

Vroeger wist ik nog ergens een bakker zijn waar je hele dikke speculaas kon kopen .Zelfgebakken want die speculaas die voorverpakt verkocht wordt in de supermarkten zijn van smaak niet zo mijn ding .Ik vermoed dat ze daar nog iets extra aan toevoegen waardoor ik ze niet lekker vind .Dit telt trouwens ook zo voor cake .Nu vind ik nergens gene meer die toch nog lekkere speculaas maakt ,die zacht van binnen is en krokant van buiten .Hier schijnen ze alleen dunne speculaas nog te maken .Dus was er werk aan de winkel voor mij .En toen ik in Aveve speculaaspakken zag staan ,zag ik mijn kans .Alleen zoek maar eens hoe die te bakken want ze vermelden achteraan alleen hoe je gewone dunne speculaas moet maken .Toendertijd was die speculaasmix nog van Soezie en ik herinner me nog dat ik met hen contact heb gezocht en info heb gevraagd hoe ik beste aan dikke speculaas kon beginnen.Ze hebben mij dan een richtlijn gegeven waarna ik zelf nog een beetje zoeken ...het resultaat bekwam die ik wilde .Hier volgt de werkwijze :

-2 pakken speculaasmix van Aveve (elks 500gr. ,opletten de nieuwe verpakking is minder !)
-250 gr. bakboter solo
-2 volledige eieren
-2 eierdooiers



Je laat de boter op voorrand op kamertemperatuur komen .Mix hem in stukjes en doe dan de speculaasmix erbij. Klop de eieren los en doe deze ook bij de mix. Je moet blijven mixen want je zult met de tijd zien dat het deeg donkerder wordt , klonters vormt en vettiger wordt(dit duurt even).Op gegeven moment wordt het te zwaar om nog te mixen en moet je het deeg gaan kneden als een brood. Als je het goed hebt gekneed , rol er een bol van en verpak hem in plastic folie en zet hem een nachtje in de koelkast.24u. later ....



De volgende dag kneed je dit terug even en rol het uit tot een vlakte van 1.5 / 2 cm en leg dit in een bakschaal met onderin bakpapier.Bakken op 180 graden voor 1u 05 min. ,hoeft niet voorverwarmd te worden de oven .De speculaas laten af koelen en dit duurt wel even .



Zelf bewaar ik hem in de bakschaal ,er hoort een deksel bij maar je kan hem evengoed in papier inwikkelen .Hij is niet volledig uitgehard zoals je gewoon zijt van de dunne harde speculaas ,deze is binnenin nog een beetje zacht. Leuke hieraan is wel ,dat je huis zogoed riekt ...dat dat alleen al de moeite is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten