woensdag 3 maart 2010

Feestelijk tomaten/kippensoepje




Ingrediƫnten :


-Soepselder
-Prei
-4 grote wortel of 5 kleinere
-1 kip ,mag ook braadkip zijn
-3 blikjes gepelde tomaten in stukjes
-2 bokalen asperges
-eventueel wat mie
-zout
-kookpot van op zijn minst 22 cm hoogte,16 cm diameter(mag zelfs iets groter)

Bereiding:


Was de kip onder stromend water af , kijk of er geen ingewanden meer inzitten en haal die elastiekje eraf .Zet de kip onder in wat water ,houd het water toch een 10 cm van de bovenkant pot af zodat je later nog plaats genoeg heb om alle groente toe te voegen .Zet op kookvuur en laat die rustig tot kookpunt komen.Ondertussen heb je ruim de tijd om alle groente te kuizen en snijden .Koop geen gesneden groente want die smaak is maar povertjes .Selder in stukjes snijden van mx. 1 cm ,brede seldertakken halveren eerst .Ik gebruik ook het groen van het binnenste gedeelte ,het jonge gedeelte dan .



Prei snijden ,ook ongeveer 1cm breed en halveren van prei als die te groot is .Ik gebruik hier ook het jonge groene gedeelte van de prei. Wortelen snijden in niet al te dikken plakken ,halveren indien nodig .Alles wassen onder stromend water en ik wacht meestal 45 minuten nadat ik de kip heb opgezet om die groente erbij te doen .De tomaten versnijden indien deze niet versneden zijn aangekocht.Ik kap dat blikje meestal uit in een diepe bord om eventueel vellen of eindstukken van de tomaat eruit te halen .Dan mag dit ook bij in de kookpot gedaan worden .Voeg 2 eetlepels zout toe ,later kan eventueel nog bijgekruid worden op je bord.Asperges snijden in 2/3 cm lengte en deze worden op het laatste moment bijgedaan nadat je de kip gepluisd hebt .Als de soep een 1,5uur tot 2 uur heeft opgestaan zal de kip wel gaar zijn .Je kan dit goed zien aan de benen als het vlees daarvan los komt.De kip eruit halen ,even laten afkoelen .De soep mag afgezet worden .



De kip in stukjes doen en in de soep gooien ,de asperges niet vergeten bij te doen en eventueel wat mie als je dat wilt .Nu ik gebruik voor deze soep kip maar mijn moeder gebruikte daarvoor een mergpijpje of een stuk vleesbouillon en deed er ook gehaktballetjes bij .Dit laatste lust ik niet en met de kip is er vlees genoeg in de soep .Ook kan je drie grote geschilde aardappelen bijdoen van moment je de groente toevoegd ,de aardappelen zal de soep extra binding geven.Ook dit doe ik zelf niet.Ik heb zoals je ziet het recept een beetje aangepast aan dat van mijn moeder .Maar het is hetzelfde smaak ondanks het verschil in vlees.Ik schep als de soep afgekoeld is , het vetgedeelte af de bovenkant af .Kip laat nogal wat vetstof vrij bij koken en deze vormt een laag bovenaan de pot en kan voor een groot gedeelte weggeschept worden met behulp van een tas.Voor de smaak heb je het niet nodig en het is vrij vet en slecht voor je cholesterol.



Omdat het zo'n grote pot is ,heb je ruim over om in te vriezen .Bij het verdelen van de soep begin eerst met het gedeelte van de groente/vlees in diepvriespotjes te doen en op laatst het watergedeelte te verdelen .Dit doe ik zo ,als de soep wat te dik lijkt later bij het uithalen kan je altijd wat water bijvoegen.Dit soepje met een bo'ke met kaas en erin soppen is overheerlijk .Dat doet me herinneren aan mij pa ,die dat altijd zo het liefst lustte.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten