dinsdag 27 april 2010

Gestoofd witlof



Ingredienten :

-1 kilo witlof
-13 tot 14 klontjes suiker
-beetje boter


Witloof in vierendelen waar dat je ook het harde kern afsnijd . Als je ze vierdeelt , snij je schuin het bittere binnenste er ook best uit .




Grote pot en witlof onder water zetten en koken .Dit staat wel even op , de witlof wordt glaziger naarmate hij zachter wordt .Prikken met een vork en als je er als boter doorgaat mag je de witlof afgieten .





Beetje boter smelten en witlof bijdoen .Dit kan je gemakkelijk later doen ,ik kook de witlof meestal 's middags op om 's avonds af te werken .Bij de witlof een beetje water bijdoen en de suikerklontjes bijgooien .Als hij opgewarmd is , proeven of hij zoet genoeg is ,anders wat suiker bijvoegen .




dinsdag 13 april 2010

Schorseneren in witte saus


Ik ben er dol op .Al moet ik bekennen dat ik meestal altijd start met verse groente maar met schorseneren ik me beperkt tot een bokaal .Komt dan ook bijna wekelijks op ons menu en maak het meestal klaar met loze vink en gekookte aardappelen .

Ingrediënten :

-Bokaal schorseneren
-Melk
-Boter
-Bloem
-Citroensap


Je start met maken van een roux .Ik gebruik daarvoor 1 eetlepel boter die ik rustig laat smelten om evenveel bloem er bij te doen .Als je beide goed hebt gemengd ,laat je dit nog even op vuur staan .Niet al te hevig uiteraard maar met het even verder op te warmen ,zal je de bloemsmaak eruit halen .Dan neem ik de melk (die komt meestal recht uit de koelkast) en giet er beetje bij beetje bij en meng met een garde het mengsel tot een vloeibare saus .Je doet dit steeds in stappen en als de saus terug ingedikt is ,giet je wat terug melk bij .

Wij zelf preferen een dikke saus en zullen tijdig stoppen want ze moet nog afgewerkt worden met citroensap .
De bokaal schorseneren goed afgieten zodat weinig tot niets vocht meekomt .Dit om te vermijden dat je saus te lopend wordt.



Citroensap toevoegen gebeurt op smaak maar meestal giet ik ook 4 eetlepels,soms 5 citroensap erbij .Als de saus te dik blijft ,kan je altijd nog melk bijdoen later .
Het komt erop neer om te proeven en je moet net wat zurigheid opvangen maar ook niet te fel natuurlijk .
Zoals je ziet komt er geen zout of peper bij .

donderdag 1 april 2010

Konijn






Eigenlijk heeft het veel weg van stoofvlees te bereiden ,toch op de manier zoals ik het klaarmaak .Ook nu weer maken we geen gebruik van vlees aanbakken zoals vele anderen wel doen .



-1 konijn
-Peper
-Zout
-eventueel 1 zakje konijnkruiden .
-Ui

Ui goed aanstoven tot die heel donker is ,dit maakt ook de kleur van je saus later .
Konijn bijvoegen ,ondergieten met water en konijnkruiden ,zout en peper bijvoegen en zachtjes laten pruttelen op vuur.
Na 45 minuten is het klaar .Je kan dit voelen aan het beengedeelte .Heb je een extra zwaar konijn kan best zijn dat je een kwartier langer moet laten pruttelen .
Je kan met maïzena of sausbinder de saus aandikken .



Ik neem daarvoor enkele pollepels saus vanuit de grote pot zodat ik niet die volledige pot hoef in te dikken .
Bij klaarmaken gebruik wel alle delen ,ook het hoofd en niertjes/maag...dit geeft een extra smaak aan je stoofpotje ,je hoeft het daarvoor niet eens op te eten.
Eigenlijk is het best snel klaar en met wat frietjes ook overheerlijk .